Gacık Köyü Hamamı

Yalova’ya 12 km., Çiftlikköy’e ise birkaç km. uzaklıktaki Gacık köyü Çiftlikköy’ün güneyinde bir tepe üzerindedir. Köy meydanında, kadim köy kahvesinin ve asırlık iki çınarın yanında güzel bir Osmanlı dönemi hamamı mevcuttur. Yeni restore edildiği belli olan hamamın ahşap kapısı açık ve içi boştur. Yükseltilmiş sekizgen bir kasnak üzerine oturan biri küçük diğeri büyük iki kubbesi vardır. Kubbelerin ortasında yükseltilmiş aydınlık fenerleri (aydınlatma penceresi) vardır. Kubbelerin ve diğer alanların üzeri kiremitle
kaplanmış olup, saçakları ise kirpi saçaklıdır.

İki bölümden meydana gelen hamama, giriş bölümündeki küçük odadan geçilmektedir. Girişin tam karşısındaki küçük mekânda üç kurna vardır. Girişin sağına düşen tarafa geçildiğinde de küçük bir boşluktan iki ayrı hamam odasına geçilmektedir. Biri ortada fıskiyesi olan geniş yıkanma yeri diğeri ise daha küçük bir yıkanma yeridir. Hamamın içinde yerler ve duvarların yarıya kadarı mermerle kaplıdır. İçerden kubbelerin oturduğu kasnakların köşe boşlukları sivri kemerli pandantiflerle değerlendirilmiştir.

Hamamın dışından girilen sol arkadaki muhtemelen eskiden ocakların bulunduğu külhan olan bölümü bugün wc olarak kullanılmaktadır.

Hamamın 1969’a kadar faal olduğu ve köylüler tarafından işletildiği belirtilmektedir. Bu tarihten sonra harap olmuş, atıl kalmış ancak 2015 yılında valilik, İl Özel İdaresi ve Çiftlikköy Belediyesi’nin yürüttüğü projeyle yeniden restore edilebilmiştir. Fakat şu anda içi boş ve kapısı açık olarak durduğu için her an tahrip olmaya müsait durumdadır. Bir şekilde işlerliğini yeniden kazanması ve hizmetini sürdürmesi güzel olacaktır.

Hamamın taşıdığı özelliklere bakılırsa yapı XVII.yüzyıla tarihlendirilebilir. 2015 restorasyonu önceki eski resimlerinde orjinal formunun oldukça bozulduğu görülmektedir. Son restorasyonda ise olması gerektiği gibi o dönemin hamam yapılarına uygun şekilde restore edildiği anlaşılıyor. Köylüler bu son tamirde hamamın neredeyse tamamen yıkılarak yeniden yapıldığını söylüyorlar.

Gacık köyü adını bundan 200-300 yıl önce obasını buraya taşıyan bir Yörük kadınından aldığı söylenmektedir. Daha eski yerleşimlerinin ise Romalılar’dan kalan bazı kalıntılara dayanarak M.Ö. 1.yy a kadar uzandığı belirtilmektedir. Çiftlikköy Kaymakamlığı’nın internet sitesinde yer alan bir bilgiye göre; Gacık köyünde bulunan tarihî bir stel (kabartmalı yazıt) bugün Yalova açık hava müzesinde muhafaza edilmektedir. Stelin üst kısmında bir kabartma yer almakta, alt kısmında ise bir metin bulunmaktadır. Metinde “Halk meclisi halkın işlerini kusursuz ve hakkaniyetli biçimde yönettiği ve kendi kesesinden şenlik düzenlediği için Filotimosun onuruna stel dikilmesini kararlaştırmıştır” demektedir.

Yüksek bir tepe üzerine kurulan köyde hayvancılık, tavuk ve yumurta yetiştiriciliği önemli bir yer tutarken, bol taze sebze ve meyveleri, cevizi de ünlüdür. Ormanlık alanı ve yeşilliği ile yörenin görülmeye değer köylerindendir.

Gacık köyü, 23 pafta, 936 parselde bulunan hamam; İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 14.04.1992 tarih ve 2845 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Yeni restore edilen Gacık Köyü Hamamı. Yanda hamamın aynı açıdan eski bir resmi.

Hamamın içi bugün tertemizdir. Ancak herhangi bir amaçla kullanılmadığı için kısa zamanda taprip olması mümkündür.

Hamamın içinden görüntüler.

Hamamın giriş kapısı

Gacık Köyü Hamamı, güneyden görünümü

Kaynak: T.C. Yalova Valiliği

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

Altınova Güncel sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın